ДИЕТИ ЗДРАВЈЕ УБАВИНА  ВЕЖБАЊЕ ДУХ/ТЕЛО ТАБЕЛИ И АЛАТИ РИЗНИЦА
 
  Најчитано:
УН диета
Месечинска диета
Диета со јаболки
Диета со јајца
Диета без диета
   
FORUM ФОРУМ
 
Запамти и сподели со другите !
   
  Искалкулирајте:
Индекс на телесна маса
Базален метаболизам
Потрошу. на калории
Табела на тежинa
 

 

Анорексија

Akcija edukacije je podrzana od strane dijeta.net-a!

anoreksija

Во модерното друштво ,пореметувањето во исхраната доби епидемиски карактер и стана сериозен здравствен проблем.


Последните години на дваесетиот век,најраспостранети пореметувања на исхраната анорексијата и булимијата се среќаваат кај адолесцентите со изразена тенденција во се помладата популација.Пореметувањата се јавуваат кај помладите и во различни етнички групи.Се проценува дека во светот околу 70 милиони луѓе се сретнуваат со наведениве здравствени проблеми ,од кои една од пет женски личности бара стручна помош.Денес околу 10 милиони тинејџери имаат знакови кои укажуваат на пореметување со исхраната, кај наведениве тинејџери во последниве 10 години се јавува најчесто кај 11 и 13 година.


Во Република Македонија поголем е бројот на деца со зголемена телесна тежина и анирексични , но во последните 20 години се воочува зголемување во потхранетоста.Една студија која е спроведена во 2005 година на средношколците укажува дека 13.5% адолесценти се потхранени,во наведеното испитување кое се однесува на состојбата на исхранетост,навики во исхраната и задоволство со сопствениот изглед докажано е дека потхранетите испитаници се најзадоволни со сопствениот изглед а зголемениот број на килограми кај испитаните адолесценти предизвикува незадоволство.


Наставниот кадар во средните школи,посебно во гимназиите и медицинските школи во поголемите градови наидуваат на податоци дека девојките се изгладнуваат и дека не ректо и во школо колабираат.Искуствата во светот покажуваат дека за решавање на овој сложен проблем потребен е мултидисциплински тим во кое место ќе има експерти од различни профили.Имајќи го во предвид бројот на здравствените компликации кои се јавуваат во наведениве пореметувања на исхраната како и можноста на смртни исходи,сметаме дека е неопходно да обрнеме повеќе внимание на јавноста за постоењето на овој сериозен здравствен проблем меѓу младите.

 

 


 

Licni trener

  Диета.мк и на:  
Фејсбук група
Twitter

Фејсбук страница:

  Корисни линкови
Спортски суплементи

Фитнес центар


 

   
   

Содржината на овој сајт е сопственост на диета.нет :: Некои права се задржани и се под Creative Commons 3.0 лиценца. Тоа значи дека можат да се превземаат текстови но мора да биде именуван правиот извор на информации (линк према сајтот www.dieta.mk), содржината не смее да се користи во комерцијални цели и не смее да се менува на било каков начин.