ДИЕТИ ЗДРАВЈЕ УБАВИНА  ВЕЖБАЊЕ ДУХ/ТЕЛО ТАБЕЛИ И АЛАТИ РИЗНИЦА
 
  Најчитано:
УН диета
Месечинска диета
Диета со јаболки
Диета со јајца
Диета без диета
   
FORUM ФОРУМ
 
Запамти и сподели со другите !
   
  Искалкулирајте:
Индекс на телесна маса
Базален метаболизам
Потрошу. на калории
Табела на тежинa
 

 

ИНДЕКС НА ТЕЛЕСНАТА МАСА

 

Индексот на телесната маса или БМИ за повеќето луѓе е нов поим.Меѓутоа , БМИ се покажал како добар показател во мерењата кои ги спроведуваат лекарите и истражувачите на угоеноста кај луѓето.БМИ ја користи математичката формула која ја доведува во однос висината и тежината на поединецот,или по прецизно, представува тежина ( во кг ) поделена со висината ( изразена во метри на квадрат ).Значи , БМИ = кг / м².

Пресметка на БМИ
За да го пресметате вашиот БМИ пополнете ги полињата Тежина и Висина и кликнете на копчето Пресметај.На пример доколку лицето има 100 кг и е високо 182 цм нејзиниот БМИ е 30,2.

Тежина (во килограми) Висина (во сантиметри)

Вашиот BMI е:


Во долната табела можете да видите како зголемувањето на BMI влијае на ризикот од различни болести:


Ризик од болести поврзани со тежината и обемот на половината
BMI
 
Половина помала
или еднаква:100 цм (мажи) или 89 цм(жени).
Половина поголема од
101 цм (мажи) или
90 цм (жени).
18.5 или помалку
Неухранетост
-- - -
18.5 - 24.9
Нормален
-- - -
25.0 - 29.9
Зголемена тежина
Зголемена
Висока
30.0 - 34.9
Угоен
Висока
Многу висока
35.0 - 39.9
Угоен
Многу висока
Многу висока
40 ili više
Екстремна угоеност
Екстремно висока
Екстремно висока
 

Licni trener

  Диета.мк и на:  
Фејсбук група
Twitter

Фејсбук страница:

  Корисни линкови
Спортски суплементи

Фитнес центар


 

   
   

Содржината на овој сајт е сопственост на диета.нет :: Некои права се задржани и се под Creative Commons 3.0 лиценца. Тоа значи дека можат да се превземаат текстови но мора да биде именуван правиот извор на информации (линк према сајтот www.dieta.mk), содржината не смее да се користи во комерцијални цели и не смее да се менува на било каков начин.