ДИЕТИ ЗДРАВЈЕ УБАВИНА  ВЕЖБАЊЕ ДУХ/ТЕЛО ТАБЕЛИ И АЛАТИ РИЗНИЦА
 
  Најчитано:
УН диета
Месечинска диета
Диета со јаболки
Диета со јајца
Диета без диета
   
FORUM ФОРУМ
 
Запамти и сподели со другите !
   
  Искалкулирајте:
Индекс на телесна маса
Базален метаболизам
Потрошу. на калории
Табела на тежинa
 

 

CIGUNG ( Qigong ) што е тоа ?Според мислењето на голем број авторитети Cigung ( Qigong) е древна наука на која и се губи трагот во минатото.Во древните времиња оваа наука била распространета на целата планета под други имиња а денес оваа наука со кинески обележја е позната како Cigung.Најверојатно и Јогата настанала од истото големо древно учење.

Cigung е пред се практична наука која се подпира на директното искуство.Нејзиното
влијание на луѓето од истокот,посебно кинезите ,може да да го видиме во се ,политиката медицината,филозофијата,уметноста,боречките вештини,исхрана итн.

Cigung всушност не е техника,тоа е состојба и потреба,повик на природата кон човечките суштества да се препуштат за да може природата да го обнови и уравнотежи енергетското поле на човекот па со самото тоа и духот и телото. Старите кинески мудреци оваа потреба ја нарекле “ ванатрешно негување “ или Cigung.

Многумина сега ќе прашуваат зошто толку многубројни методи кои обично се
нарекуваат Cigung,као што се : контрола на телото,каде спаѓаат многубројни
статички и динамички позиции на телото,контрола на дишењето ,каде се практику-
ваат техники на дишење кои истотака се бројни,контрола на духот ,која се состои
од голем број на вежби на внимание и концентрација.Вежбите на контролата на
духот се делат на вежби за контрола на емоциите ,вежби за контрола на виталната
енергиа и вежби на контрола на духот ( во потесен смисол)Одговорот е релативно
едноставен.Повеќето методи се наменети за создавање на атмосфера во животот,
во телото и умот на оној кои ги практикува така да му се олесни влегувањето во
состојба на “ внатрешна нега “ ,иако самите методи не се гаранција дека тој што ѓи
практикува и ќе дојде до оваа состојба.Овој системе станал неопходен затоа што
луѓето со развивањето на интелегенцијата и со претераното инсистирање на логичко
размислување последните иљада години ,подполно се одвоиле од од својата права
природа ,така да нивната способност на препуштање на природата и на природното
станала занемарлива.

Сите техники кои ги наведовме водат кон една заедничка цел ,а тоа е слободен,
уравнотежен проток на виталната енергиа ( Cia ) низ енергетските премини во
телото,што понатаму овозможува смирен,јасен и сензибилен ум и безпрекорно
одвивање одвивање на физилошките процеси во телото,што на крајот создава
одлична основа за забрзување на еволуцијата на човекот.

Секако,почетниците би требало да поведат сметка за правилнта исхрана,времето
кога и колку спијат и за својот сексуален живот..Кога енергијата тече низ телото
во рамнотежа,нема угоеност,нервоза,деконцентрираност,а со самото тоа и поајви
на болест.Човекот ,може да го проживее својот живот ,во мир и стабилно здравје,
исполнет со мудрост и сила до последната секунда на животот. 

Licni trener

  Диета.мк и на:  
Фејсбук група
Twitter

Фејсбук страница:

  Корисни линкови
Спортски суплементи

Фитнес центар


 

   
   

Содржината на овој сајт е сопственост на диета.нет :: Некои права се задржани и се под Creative Commons 3.0 лиценца. Тоа значи дека можат да се превземаат текстови но мора да биде именуван правиот извор на информации (линк према сајтот www.dieta.mk), содржината не смее да се користи во комерцијални цели и не смее да се менува на било каков начин.