ДИЕТИ ЗДРАВЈЕ УБАВИНА  ВЕЖБАЊЕ ДУХ/ТЕЛО ТАБЕЛИ И АЛАТИ РИЗНИЦА
 
  Најчитано:
УН диета
Месечинска диета
Диета со јаболки
Диета со јајца
Диета без диета
   
FORUM ФОРУМ
 
Запамти и сподели со другите !
   
  Искалкулирајте:
Индекс на телесна маса
Базален метаболизам
Потрошу. на калории
Табела на тежинa
 

 

Хиатус хернија и Герд - Предлози за исхрана

Hijatus Hernija i GERD - preporuke za ishranu

Доколку имате проблеми со хиатус хернија и герд веројатно и сами знаете колку е тешко да живеете со тоа но ние тука само ќе дадеме накратко дефиниција што е хиатус хернија и ќе ставиме акцент на тоа кои производи при јавување на оваа состојба можат да ја ублажат а во поедени случаеви и трајно да ја елиминираат секако доколу се придржувате на диетата.

Медицинската дефиниција на хиатус хернија гласи - вовлекување на дел од абдоминалните органи низ отворот во дијафрагмата каде хранопроводникот од градниот кош преминува во абдоминалналниот дел.А герд е појава на кисела желудечна содржина или алкална дуоденална гастрична содржина во хранопроводникот.

Симптоми на хиатус хернија- кила

Проблеми со варењето на храната - надуеност,гасови,остетливост во пределот на стомакот,малаксаност,повраќање,пролив,проблеми со дишењето..отежнато дишење,умор и исцрпеност,склоност кон голтање на воздух,алергија,кашлање,чуство на кнедла во грлото,притисок во градниот кош,забрзана работа на срцето,варијации во притисокот ,болки во виличниот зглоб,болки во зглобовите,болки во грбот,главоболки,психолошки симптоми ,несоница,збунетост,малаксаност,вртоглавица и др.

ПРОМЕНИТЕ ВО ПРЕХРАМБЕНИТЕ НАВИКИ ЌЕ ДОПРИНЕСАТ ГОРЕНАВЕДЕИТЕ СИМПТОМИ ДА СЕ ПОВЛЕЧАТ ИЛИ ЗНАЧИТЕЛНО ДА СЕ НАМАЛАТ.

Исхрана кај хиатус хернија и ГЕРД

Општи совети

  • Распоредете ги оброците на пет или повеќе оброци за да се намали дозата при секој оброк
  • Пауза измеѓу оброкот и внесот на течностите не треба да биде подолга од три саати.
  • Внесувајте во мали количини или повремено прехрамбени продукти кои содржат масти,избегнувајте премногу солена или кисела храна.
  • Избегнувајте масни сосови кои се прават на основа на жолчка од јајце,вишок на маснотии,павлака или сирење на пример сос од карбонара или холандез.
  • Избегнувајте многу топли или многу ладни јадења бидејќи го иритираат желудникот.

Прехрамбени продукти

ЛЕБ И ЖИТАРИЦИ
Се препорачува:
Не се препорачува:
полу бел леб леб и житарки со висок процент на масти
двопек 'Рж и овес
пченка врел леб и пецива
ориз масни лиснати теста
пченичен гриз бурек,погачи и пити
варени макарони и тестенини теста пржени на масло
Добро варено мелено жито грицки,крекери,грисини,чипс...
немасни кекси житарки со чоколадо
печурки варени во комбинација со ориз, компир или зеленчук -филуван кекс прелиен со чоколадо

 

МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ
Се препорачува:
Не се препорачува:
Обезмастено млеко со околу 2% масленост кондензирано млеко
кисели млечни производи јогурт и кисело млеко Силни сирења
младо сирење млечен десерт со павлака
Павлака и 12% млеко во мали количини  

 

МЕСО,РИБА И ЈАЈЦА
Се препорачува:
Не се препорачува:

Немасни видови на риба,ослич,пастрмка туна ,скуша

Мрсно месо (свинско, овчо месо, говедско
секојдневно белки Обработено месо (паштети, салами, сланина, колбаси).
цело јајце два до три пати неделно супа со месо
кајгана остатоци од внатрешни органи
коњско месо жилави меса
Прага шунка со пилешко или мисиркино мрсни риби - сом
  димени меса и конзервирани меса
  конзервирани меса
  поховани и пржени меса

 

МАСТИ И МАСЛА
Се препорачува:
Не се препорачува:
Растителни масла (маслиново, сончогледово, сусамово, масло од семе од пченка, соја). Масти од животинско потекло ( свинска маст, гуска, масти, чварки, мајонез, сланина,каурма).
маргарин и путер павлака со висок процент на маст

 

Povrće
Се препорачува:
Не се препорачува:
морков домат
компир пиперка
цвекло грав
леќа боб
целер аспарагус
спанаќ (пире) маслинки
тиквици сенф
тиква боранија
грашок конзервирано или пржен зеленчук
карфиол лук
зеље зелка
  карфиол
  прокељ
  артичоки

 

ОВОШЈЕ
Се препорачува:
Не се препорачува:
(свежо, узреано, не кисело, пасирано, печено, компот) (зелено, незрело, кисело, шеќерен сируп, кандирано,сушено, сок од лимон)
јаболко сок од портокал
диња слива
бадем орев
маслинки лешници
мандарини цитрус, лимон, грејпфут
праски  
кајсии  
цреши  
круши  
кокос  
смокви  
грозје  
сите цедени сокови без додаток на шекер  

 

ШЕКЕРИ И КОНЦЕНТРАТИ
Се препорачува:
Не се препорачува:
матичен млеч чоколадо
мед кекс со чоколадо
сув колач топло чоколадо
џем и мармалад десерти со масло и маст
кафеав шекер колачи со квасец и преливи
  бел шекер
  колачи и сладолед
  сладолед
  шлаг
  ментол и пеперминт

 

ПИЈАЛОЦИ
Се препорачува:
Не се препорачува:
негазирана минерална вода алкохол
пијалоци без кофеин кафе со и без кофеин
зелен чај индустриски сокови
овошни сокови освен цитрус газирани сокови
благи билни чаеви освен од нане пијалоци со лед
вода јаки чаеви
супа пијалоци со чоколадо
  гуарана

 

ЗАЧИНИ
Се препорачува:
Не се препорачува:
копар сол
магдонос бибер
ким сенф
ловоров лист црвена пиперка
  оцет
  љути зачини
  љути сосови
  нане
  босилок

 

 


 

Licni trener





  Диета.мк и на:  
Фејсбук група
Twitter

Фејсбук страница:

  Корисни линкови
Спортски суплементи

Фитнес центар


 

   
   

Содржината на овој сајт е сопственост на диета.нет :: Некои права се задржани и се под Creative Commons 3.0 лиценца. Тоа значи дека можат да се превземаат текстови но мора да биде именуван правиот извор на информации (линк према сајтот www.dieta.mk), содржината не смее да се користи во комерцијални цели и не смее да се менува на било каков начин.