ДИЕТИ ЗДРАВЈЕ УБАВИНА  ВЕЖБАЊЕ ДУХ/ТЕЛО ТАБЕЛИ И АЛАТИ РИЗНИЦА
 
  Најчитано:
УН диета
Месечинска диета
Диета со јаболки
Диета со јајца
Диета без диета
   
FORUM ФОРУМ
 
Запамти и сподели со другите !
   
  Искалкулирајте:
Индекс на телесна маса
Базален метаболизам
Потрошу. на калории
Табела на тежинa
 

 

Исхрана по крвни групи

 


dijeta po krvnim grupama

На прашањата дали храната има универзален карактер или е намирница која е наменета само за еден човек,храната за друг е отров, Др. Петер Дадмо одговара да: кажете ми ја вашата крвна група и јас ќе ви кажам дали се храните или труете.

Он ја продолжил пионирската работа на својот татко за изучување на важноста на крвната група и ја постави теоријатна на правилна исхрана и јасно ја дефинирал биохемиската специфичност на секоја особа,гените и влијание на околината.
Крвната група е клуч за отварање на многу прикриени,исцелителни сили на огранизмот а тоа ни го објаснува во неговиот бестселер "Eat Right for Your Type" (книга која кај нас е преведена како" Крвна група и исхрана").Он не потсетува на фактот дека крвната група е една од неколкуте медицински различности,но во исто време ни говори за еволуцијата на човечкиот род.


Диета по крвни групи - основи

Најстарата крвна група ,по оваа теорија е 0 ,која се појавува на почетокот на човечкиот род до врвот на човечката исхрана.Со промените на начинот на живот,од ловци - собирачи до земјоделкски начин на живот,измеѓу 25.000 и 15.000 пред новата ера доаѓа до појава на крвна група А , додека крвната група Б настанува имеѓу 10.000 и 3.500 година пред новата ера со мешање и мигрирање на расата афричка во Европа,Азија и Северна или Јужна Америка.Групата АБ ја имаат околу 5% од вкупното население на планетата Земја и преставува најмлада крвна група.Нема никакви докази дека постоела пред 10 векови,кога се појавува по модерното мешање на различните крвни групи.
Почитувајќи ги овие различности,од настанувањето на крвните групи па до нивните хемиски карактеристики докторот D'Adamo според типот на крвната група разликува многу добра,неутрална и храна која треба да се избегнува.Како доказ ни нуди : прво е дека високопротеинските диети кои денес се многу популарни успеваат само кај луѓе имаат крвна група О или Б,додека каЈ крвната група А нема резултати.Друг доказ се неговите пациенти кои се придржуваат на овој тип на исхрана, тежината почнуваат да ја губат после 14 ден.Диетата со крвните групи навистина работи.

D'Adamo ни укажува на податокот дека секоја жива форма,од простите вируси до самите луѓе поседуваат единствени антигени кои се специфицни за секој организам.Многу јаки антигени во огранизмот ја одредуваат крвната група.Они се многу осетливи и кога добро функционираат,преставуваат најдобар безбеден дел на имунолошкиот систем.Секоја крвна група поседува различни антигени со посебна хемиска структура.И самото име на крвната група настанала по антигената група која се наоѓа во црвените крвни зрнца.

Додека сржта на оваа теорија е дека крвните групи ни ги открива антигените крвни групи- различно се однесуваат во биохемиските реакции со одредени намирници.

Кои се карактеристични крвни групи и кои намирници како и кој живорен стил нај многу им одговара?Да го погледнеме краткиот преглед на диетата по крвните групи:ИСХРАНА ПО КРВНИ ГРУПИ - КРВНА ГРУПА "O"

Карактеристики: ловец,месојадец,јак,самоуверен,тип на водич

Јаки особини: силен дигестивен систем,јак имунолошки систем,природна заштита од инфекција,ефикасен метаболизам.

Слабости: не толеранција спрема новата исхрана и новите услови во околината и претераната активност на имуноложкиот систем и може да се случи да се нападне сам.


Ризици: проблеми со коагулацијата,воспалителни болести,воспаление на зглововите,намалена функција на жтитната жлезда,чиреви,алергија.

Профил на исхрана: високо ниво на белковини,потрошувачка на месо. месо, риба, овошје, зеленчук.

Ограничено: житарици,грав,зрнеста храна


Лек за губење на телесната тежина:


Избегнувајте: пченични снегулки,грав,леќа,зелка,прокељ,карфиол,сенф

Помага: морски алги,морска риба,сол,црн дроб,црвено месо,кељ,спанаќ,брокули.

Додатоци во исхраната: витамини Б и К,калциум,јод,морски алги.

Телесни активности: интензивна телесна активност како аеробик, боречки спортови, трчање.

 
ИСХРАНА ПО КРВНА ГРУПА - КРВНА ГРУПА "A"

Карактеристики: земјоделец,прав вегетаријанец,промислен,кооперативен,прецизен.

Јаки страни: добро се прилагодува на променетата исхрана и новите услови на околината,лесно ги метаболизира хранливите материи.

Слабости: осетлив дигестивен систем,ранлив имунолошки систем-отворен спрема инфекциите.

Ризици:
срцеви заболувања,рак,слабокрвност,болести на црниот дроб и жолчката, шекерна болест.
Профил на исхрана: вегетаријанец-зеленчук,тофа(сирење од соја)морска риба, житарици, грав, зрнести плодови, овошје.


Лек за губење на телесна тежина:

Избегнувајте: месо,млечни производи,грав,пченица

Помага:
билни уља,јадења од соја,зеленчук,ананас

Додатоци во исхраната:
витамин Б,Ц и Е,фолна киселина

Телесни активности:
мирни вежби како јога,таи чи

 
ИСХРАНА ПО КРВНА ГРУПА - КРВНА ГРУПА "B"

Карактеристики:
номад,рамнотежен,еластичен и креативен.

Јаки страни:
јак имунолошки систем,прилагодливост на новата околина и новиот начин на исхрана,рамнотежен нервен систем.

Слабости: аутономни заболоувања и ретки вирусни инфекции.

Ризици: шекерна болест,хроничен замор,аутоимуни болести(lupus, multipla skleroza…)

Профил на исхрана: избалансирана исхрана,јадење на месо не пилешко,млечни производи,житарици,зеленчук,овошје.


Лек за губење на телесната тежина:

Избегнувајте: пченка,леќа,лешник,сусам,kељ,пченица.

Помага: зеленчук,јајца,чај,месо од дивеч.

Додатоци во исхраната:
магнезиум,лекцитин,гинко.

Телесни активности: умерени телесни вежби,пешачење,бициклизам,тенис,пливање.

 
ИСХРАНА ПО КРВНИ ГРУПИ - КРВНА ГРУПА "AB"

Карактеристики: зачудувачки,редок,харизматичен,таинствен.

Јака страна: добро се прилагодува на условите,многу толерантен имунолошки систем, и ги спојува предностите на групата А и Б

Слабости:
осетлив дигестивен систем.Претерано толерантен имунолошки систем и може да биде отворен за инфекции,негативно реагира на околностите како А и Б типот.

Ризици:
срцеви заболоувања,рак,слабокрвност.

Профил на исхрана:
мешовита исхрана - месо,морска риба,млечни производи,сирење од соја,грав,житарици и овошје.


Лек за губење телесна тежина:


Избегнувајте: црвено месо,грав,пченка,хељ.

Помага: сирење од соја,морска риба,млечни производи,зеленчук,морски алги,ананас.

Додатоци во исхраната: витамин Ц

Телесни вежби: мирни телесни вежби како јога,таи чи,комбинирани со умерени активности како на пример пешачење,бициклизам,тенис.

  

Licni trener

  Диета.мк и на:  
Фејсбук група
Twitter

Фејсбук страница:

  Корисни линкови
Спортски суплементи

Фитнес центар


 

   
   

Содржината на овој сајт е сопственост на диета.нет :: Некои права се задржани и се под Creative Commons 3.0 лиценца. Тоа значи дека можат да се превземаат текстови но мора да биде именуван правиот извор на информации (линк према сајтот www.dieta.mk), содржината не смее да се користи во комерцијални цели и не смее да се менува на било каков начин.