ДИЕТИ ЗДРАВЈЕ УБАВИНА  ВЕЖБАЊЕ ДУХ/ТЕЛО ТАБЕЛИ И АЛАТИ РИЗНИЦА
 
  Најчитано:
УН диета
Месечинска диета
Диета со јаболки
Диета со јајца
Диета без диета
   
FORUM ФОРУМ
 
Запамти и сподели со другите !
   
  Искалкулирајте:
Индекс на телесна маса
Базален метаболизам
Потрошу. на калории
Табела на тежинa
 

 

КАЛКУЛАТОР ЗА ВНЕС НА ВОДА

 


...или колку ви е потребно вода во текот на денот

Поминато е времето кога дневната количина на потребите за вода се одерувала со реченицата: “ 8 чаши дневно и решени се сите ваши потреби за вода “.Лично.оваа реченица секогаш ми била сомнителна бидејќи некој од 50 кг и јас од 101 килограм тешко дека би можеле да ги имаме истите потреби за вода.Воочувајќи ги оваквите апсурди, во новите истражувања се земаат во предвид и телесната тежина и активностите но и климата во која поединецот живее.Така се напарвени табели од кои е изработен и долниот калкулатор.

Внимание : Опсег на калкулаторот е од 27 до 112 килограми !

Упатство :Во долното поле внесете ја вашата тежина,нивото на активности и опкружувањето во кое живеете и притиснете го копчето ПРЕСМЕТАЈ.Ќе добиете колку ви е потребно милилитри вода дневно токму вам.

- Ако сте заборавиле : 1000 милилитри = 10 децилитри = 1 литар- Ако сте заборавиле : 1000 милилитри = 10 децилитри = 1 литар
- Мој пример : тежок сум 101 кг ,активен окулу 20 минути дневно и живеам во умерено топла континетална клима.Мојата дневна потреба за вода е : 3289,5 или 3,2 литри вода.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Licni trener

  Диета.мк и на:  
Фејсбук група
Twitter

Фејсбук страница:

  Корисни линкови
Спортски суплементи

Фитнес центар


 

   
   

Содржината на овој сајт е сопственост на диета.нет :: Некои права се задржани и се под Creative Commons 3.0 лиценца. Тоа значи дека можат да се превземаат текстови но мора да биде именуван правиот извор на информации (линк према сајтот www.dieta.mk), содржината не смее да се користи во комерцијални цели и не смее да се менува на било каков начин.