ДИЕТИ ЗДРАВЈЕ УБАВИНА  ВЕЖБАЊЕ ДУХ/ТЕЛО ТАБЕЛИ И АЛАТИ РИЗНИЦА
 
  Најчитано:
УН диета
Месечинска диета
Диета со јаболки
Диета со јајца
Диета без диета
   
FORUM ФОРУМ
 
Запамти и сподели со другите !
   
  Искалкулирајте:
Индекс на телесна маса
Базален метаболизам
Потрошу. на калории
Табела на тежинa
 

 

Интервју со ... ЃУРИЦА ПОПОВИЌ

   


Ѓурица Поповиќ е биолог – генетичар ,истражувач, научник и визионер , кој успеал да ја одгледа печурката Cordyceps Sinesis , во својот институт за печурки , иљади километри далеку од нејзионото природно престојувалиште.Оваа печурка е нај јак природен антиоксиданс и антибиотик кој до денес е познат.Ѓурица со голем труд успеал своите научни визии да ги релаизира во дело, со помош на Cordyceps , да им помогне на многумина во лечењето и најтешките болести.

1. Биолозите – генетичари обично се занимаат со вкрстување на разни врсти растенија и животни.Што ве потикна вас да се занимавате со човековото здравје и со воопшто со здравото живееење ?

- Со губитокот на животот на моја драга личност кога класичната медицина беше немоќна , се свртев кон кинеската и индиската традиоционална медицина , но и таа не даде резултати , иако требаше.Овој настан ме потикна да се занимавам со здравјето на човекот , барањето на одговори на тоа зошто нешто во Кина и Индија делува а овде не.


2.Што за вас представува основа на здравото живеење ?


- Основа на здравото живеење е складноста помеѓу душата и телото.Сите болести се поврзани со духовната болест, складност помеѓу духовната и физичката енергиа. Умот владее со материјата.


3.Како се заинтересиравте за печурката Codyceps и кога прв пат сте чувте за неа?
Денес успешно ја одгледувате во вашиот институт.Како тоа ви појде од
рака ?


- 1986 година купував cordyceps sinesis во Шангај и ја користев во терапијата ,но
резултати немаше.Долгогодишните обиди овде да се култивизира на разни инсекти
не даде резултати , можеби поради надморската височина.Од 40 врсти на cordyceps
најлековит е sinensis..Читајќи стара книга во која некакава војска јадела р’ж заразен
со р ‘ жана главница ,иако cordyceps расте на инсектите , како подарок на некоја
повисока сила , ми појде од рака да го одгледам на други печурки кои се хранеа со
прилагодена перуанска пченка , односно воспоставив двострука симбиоза.

   
Rad na liofilizatoru
sterilizacija
uzgajanje

4.По што оваа печурка се разликува од останатите ?
- Cordyceps sinensis има 210 активни материи кои влијаат на тоа да хемоглобинот закачи три атоми кислород, има имуно модулаторно дејство: крвните клетќи од коскената срцевина излегуваат како недиференцирани.Оваа печурка влијае дали ќе има повеќе бели крвни зрнци , црвени , Т лимфоцити итн.Влијае на хипофизата да лачи мелатонин ,универзален анти оксиданс, односно ѓи поправа оштетувањата на клетките од слободните радикали.

Еве како делува Cordyceps на заболените клетки: при транскрипцијата на генот во матрицата двовалентниот магнезиум се заменува со двовалентно железо од Cordy – ceps, во следната транскрипција матрицата е неисправна па мозокот не дозолува репликација и на тој начин се запира размножувањето на заболените клетки ( тумори ).


5.Во што луѓето најмногу грешат кога е во прашање исхраната и начинот на
живеењето ?


- Равнотежата на електролитите натриум и и калиум : основата на здравата исхрана е рамнотежата пред се на натриумот и калиумот 1 : 5 во корист на калиумот , тие управуваат со клеточниот и меѓуклеточниот електрицитет.

Равнотежа кисело базно : Важна е поради одржување на потенцијалната разлика на киселото ткиво ph 5,5 и базата на крвта ph 7,5 -8 . за да може хемоглобинот да го откачи кислородот во клетката.Базни манирници се : јаболков оцет , алги , лимон лубеници , грозје , круша , свеж овошен сок...Кисели намирници се : пченица ,пченка хејда , грав , месо ,млеко , сирење ,кафе , вино.

Нутритивна равнотежа : при варењето на протеините ( храна која гради ) се созда – ваат многу токсини, па мора да се внесе храна која ги чисти тие токсини.

И уште е важна и енргетската равнотежа , јинг – јанг.

 
zasejavanje
 
laboratorija

6.Имајќи ги во предвид денешните животни услови , како би требало да се
храниме и како треба да го надоместиме сето она што ни недостига во исхраната ?


- На човековиот организам дневно му недостасуваат од 80 до 120 елементи кои треба да се внесат по пат на исхрана.1980,година за да елементите се надокнадат било доволно да се изедат половина килограм разновидна храна,а денеска 54 килограми.Бидејки тоа е невозможно,неопходни се суплементи кои ги имаат сите елементи во компримиран облик.Поентата на здравата исхрана е во приемливоста на оноа што се внесува во организамот.Најголем степен на приемливост има онаа храна кај што не е скината мембраната на клетката(лиофилизирана храна.Лиофилизацијата е процес на сушење од смрзната состојба каде што вкупните молекули на течноста во клетката се во голем вакум,10-5 тора, па вакумот се извлекува со пумпа,а мембраната на клетката,што е најважно,притоа не се кине.Така се подготвува храна за космонаути.


7.Србија поминува низ нутритивна транзиција,од запад ни се диктираат начини на исхрана па се повеќе намирници увезуваме.Како да се прилагодиме кон тоа,како да се бориме и како вие , како научник ја гледате иднината?


- Основа на долговечноста е што постабилен ниво на шеќер во крвта (користење на сложени јаглено хидрати).

Нутритивна транзиција : Треба да се напомене дека прифатливоста на препаратите и храната кој доаѓаат од странство е многу мала,затоа што немаме рецептори на мембраните на клетките,затоа треба да се свртиме на автохтоните врсти за кој имаме рецепетори и за кој прифатливоста ќе биде голема.Што се однесува до иднината,2012 година ќе биде опомена за човештвото.Имено, нашите клетки се во постојан стрес па прифатливоста на кислородот и другите состојки е мала .Поради слабата прифатливост на кислородот доаѓа до зголемување на разни заболувања.Затоа препаратите,како што е ова од Cordyceps,многу се важни.Тие го носат тој кислород во клетката кој може да се прифати и да спречи но и да излечи многу , па и оние најтешките болести.


8.Зборувавме цело време за телото,но колку е важно духовното здравје за зачувување на имунитетот и здравјето?


- Сите болести се поврзани за духовната болест.Духовните токсини со наша дозвола,по пат на нашите мисли успеваат да владеат со нас кога ние не успеваме да се отргнеме од мислите.Како што вели Владиката Николај : “на мислите не можеме да им се спротиставиме,но можеме да ги запреме на ниво на помисла и да не дозволиме да го креираат нашиот живот”.Тие токсини се демоните на другите нивоа на свеста.Тие немаат енергија туку ја користат нашата и со исцрпување водат во болест.На тоа може да се спротиставиме живеејќи во склад со 10 божји заповеди,со молитви со најчисто срце и со пост.

Повеќе информации на www.prehrambenafarmacija.rs

  

Licni trener

  Диета.мк и на:  
Фејсбук група
Twitter

Фејсбук страница:

  Корисни линкови
Спортски суплементи

Фитнес центар


 

   
   

Содржината на овој сајт е сопственост на диета.нет :: Некои права се задржани и се под Creative Commons 3.0 лиценца. Тоа значи дека можат да се превземаат текстови но мора да биде именуван правиот извор на информации (линк према сајтот www.dieta.mk), содржината не смее да се користи во комерцијални цели и не смее да се менува на било каков начин.