ДИЕТИ ЗДРАВЈЕ УБАВИНА  ВЕЖБАЊЕ ДУХ/ТЕЛО ТАБЕЛИ И АЛАТИ РИЗНИЦА
 
  Најчитано:
УН диета
Месечинска диета
Диета со јаболки
Диета со јајца
Диета без диета
   
FORUM ФОРУМ
 
Запамти и сподели со другите !
   
  Искалкулирајте:
Индекс на телесна маса
Базален метаболизам
Потрошу. на калории
Табела на тежинa
 

 

Чаша вода пред оброк ги намалува килограмите

   

Casa vode pre obroka smanjuje apetit

Зимските месеци традиционално представуваат најкритичен дел од годината кога повеќето од нас добиваат неколку килограми а пред се благодарејќи на разни празници , прослави , помалку активности... Меѓутоа , постојат некои ситни работи кои можете да ги направите за себе и да го спречите добивањето на килограмите. Едно од тие стредства е чаша вода пред оброк.

Имено, од поодавана лицата кои се на диета се потикнуваат пред оброкот да испијат чаша вода затоа што на тој начин ќе го намалат апетитот а и во желудникот ќе има помалклу место за храна. Дека овој трик е точен потврдиле и неодамнешните студииво САД во кои научниците биле фокусирани во барање на одговори на две прашања:

  • дали овој “ систем “ воопшто работи и
  • и ако работи кај кого и колку работи.

И така судејќи по истражувањето објавено во списанието “ Гојазност “ стручњаците
од Virdzinija Teh дошле до интересни резултати.Имено , тие следеле група по стари
лица ( од 55 години па нагоре ) кои користеле нискокалорична диета 3 месеци.
Е сега , за да приказната биде по интересна , едната група пред оброкот конзумирала
вода пред секој оброк (окулу 2 чаши ) а во другата група испитаниците пиеле вода
кога биле жедни ( во секој случај не пред оброкот ).После три месеци членовите
на “ водената “ група изгубиле просечно нешто повеќе од 7 килограми додека чле –
новите од другата група не успеале да го достигнат кусокот од 5 килограми...
Разликата од 2 килограми изгледа мала , но на годишно ниво тоа е 8 килограми а
се што треба да се работи е да се пие вода пред оброкот. !

Истражувањето објавено 2008 година покажало сличен ефект како и горе наведеното
истражување со тоа да научниците прецизно измериле и заклучиле дека угоените
испитаници кои конзумираат вода пред оброкот внесуваат 13 % помалку калории !
Сјајно , зарем не ? Третото истражување , работено 2007 година фрла и дискретна
мистерија на сите откритија : имено ,истражувачите дошле до интересни разултати
- пиењето вода 30 минути пред оброкот предизвикува намален калориски внес и
намалено чуство на глад но само кај постарите испитаници – оние преку 35 години.
Помладите од оваа маѓична цифра не почуствувале претерана добробит од оваа
метода.На никого не му је јасно зошто е тоа така , иако се спекулира со фактот дека постарите лица се подебели , па имаат зголемен ризик од додавање на екстра
килограми но ништо од тоа не е потврдено па се чекаат нови истражувања.

Иначе , генерално гледано , просечна личност со западен стил на живот добива
окулу половина килограм само во месеците деќември и јануари а на годишно ниво
тоа е еден до два килограми секоја година.Мали трикови кои го намалуваат оваа
перманнетно здебелување - како што е чаша вода 30 минути пред оброк – може да
дадат одлични резултати и на подолги патеки.

Значи , внимателно со празниците и прославите - пијте вода , внимавајте на исхраната а ако и претерате ...па едноставно – зголемете ја физичката активност. 

Licni trener

  Диета.мк и на:  
Фејсбук група
Twitter

Фејсбук страница:

  Корисни линкови
Спортски суплементи

Фитнес центар


 

   
   

Содржината на овој сајт е сопственост на диета.нет :: Некои права се задржани и се под Creative Commons 3.0 лиценца. Тоа значи дека можат да се превземаат текстови но мора да биде именуван правиот извор на информации (линк према сајтот www.dieta.mk), содржината не смее да се користи во комерцијални цели и не смее да се менува на било каков начин.