ДИЕТИ ЗДРАВЈЕ УБАВИНА  ВЕЖБАЊЕ ДУХ/ТЕЛО ТАБЕЛИ И АЛАТИ РИЗНИЦА
 
  Најчитано:
УН диета
Месечинска диета
Диета со јаболки
Диета со јајца
Диета без диета
   
FORUM ФОРУМ
 
Запамти и сподели со другите !
   
  Искалкулирајте:
Индекс на телесна маса
Базален метаболизам
Потрошу. на калории
Табела на тежинa
 

 

Скитаме и готвиме - Терзиќ чардак


+ 4 извонредни диетални рецепти !

Преубавото време и желбата за промена на средината а и за местото на готвење го “ натера “ делот на тимот на dieta.net во состав Кристина и Милош а појдат на Златибор и да пронајдат згодно место за подготвување на брзи ,лесни ,нискокало – рични главни јадења и десерти.

Такво место е пронајдено : Етно паркот Терзиќ Чардак.Локацијата на паркот е идеална – се наоѓа во селото Злакуса во близина на Ибарската магистрала а на само 12 км од Ужице.Селото ,познато по грнчарија.трубачите ,одличните природни намирници и храна и ,секако , негување на традициите. Погледнете ги сликите:






Како изгледа Терзиќ авенија. Кликните за поголема величина!

Ах ,да ... спомнавме намирници! А каде што се намирниците тука нешто може да се приготви за рубриката “ Скитаме и готвиме “.Љубезните домаќини ни овозможија да во нивниот амбијент се подготват следните ултра вкусни и лесни спеијалитети : Ролат од мисирка со блитва и ајвар; Качамак со пршут; Кајмак сос, Домати со младо сирење и
босилок
, Освежителни лесни слатќи со малини i Пијани круши полнети со суво
овошје; Сос од бело чоколадо

Крајниот резултат беше ...прстите да ги излижеш !

Но, што и претходеше на оваа богата трпеза?



За зголемување кликнете на сликите!


Еве ги рецептите за овие вкусни јадења :

Ролат од мисирка со блитва и ајвар, Качамак со пршут,Кајмак сос

Број на лица : 4  

Време на подготовка :

30 мин

Потребни намирници :

  1. 800 гр мисиркино бело месо
  2. 8 листови блитва
  3. 120 ајвар
  4. 2 дцл бело вино
  5. 300 гр палента
  6. 30 гр пршут
  7. 5 гр лук
  8. 50 гр масло од тиква
  9. 100 гр кајмак
  10. 1 дцл неутрална павлака
  11. Сол ,црн пипер

Начин на подготовка:

  • Мисиркиното месо да се изравни и да се обликува во правоаголник ( 4 парчиња );
  • Месото да се постави на
    алуминиумска фолија, листовите на бланшираната блитва ставвете ги на месото, па потоа ајвар;
  • Краевите на месото да се ролоуваат со со фолијата,краевите да се врзат;
  • Месото да се спушти во солена вода
    што врие со белото вино,зачини додадете по вкусНамалеете ја темпер.
    и поширјате 20 мин.
  • На масло од тиква да се пропржи лукот ,да се додатете качамак и сварете;
  • Palentu možete kao i ćuretinu staviti u foliju i oblikovati kao deblju kobasicu, ostaviti da se stegne, pa zatim seći na krugove koje takođe možete i grilovati ako volite.
  • Споете го кајмакот и павлаката, и варете додека кајмакот не се истопи.
  • Сервирајте по желба. ...

Домати со младо сирење и босилок

Број на лица:

Време на подготовка: 30 минути

Потербни намирници :

  1. 4 домати
  2. 450 гр младо сирење
  3. Свеж босилок , во краен случај сув
  4. Мслиново масло

Начин на подготовка :

  • Доматите да се исечат на кружни парчиња;
  • младото сирење исечете го тенки парчиња;
  • Редете наизменично домати , сирење и босилок Зачинете со малку сол и со маслиново масло.

Освежителни лесни салтки со малини

Број на лица: 4 

Време на подготовка : 10 min

Потребни намирници:

  1. 75 гр плазма
  2. 100 гр шлаг
  3. Јогурт за матење
  4. 300 гр малини

 

Начин на подготовка:

  • Плазамта да се издроби;
  • шлагот да се измати
    со јогурт;
  • Во чаша наизменично ставајте шлаг – плазма , малини ,
    завршете со шлаг.

 


Пијани круши полнети со суво овошје, Сос од бело чоколадо

Број на лица:

Време на подготовка: 30 min
Време на ладење: 30 min

Потребни намирници:

  1. 800 гр круши
  2. 3 дцл бело вино
  3. 1 шипка ванила
  4. 2 дцл мед
  5. 60 гр бадеми
  6. 60 гр ореви
  7. 60 гр лешници
  8. 6 суви смокви
  9. 80 гр бело чоколадо

Начин на подготовка:

  • Во голем лонец ставете ѓи крушите ,додадете бело вино,ванила,мед и вода;
  • Кога ќе зоврие додадете ѓи крушите и варете додека не омекнат;
  • Кога ќе омекнат крушките да зе извадат за да се оладат;
  • Оревите, бадемите и лешнициет испечете ги па поврзете ги со ситно сецканите смокви;
  • Белото чоколадо да се растопи со 2 дцл течност во која се вареле крушите.Сето тоа оладете го;
  • Крушите сервирајте ги со сосот.


А потоа имаше и малку физички активности, колку да се потроши јаденото.




За зголемување кликнете на сликите!

 



 

Licni trener





  Диета.мк и на:  
Фејсбук група
Twitter

Фејсбук страница:

  Корисни линкови
Спортски суплементи

Фитнес центар


 

   
   

Содржината на овој сајт е сопственост на диета.нет :: Некои права се задржани и се под Creative Commons 3.0 лиценца. Тоа значи дека можат да се превземаат текстови но мора да биде именуван правиот извор на информации (линк према сајтот www.dieta.mk), содржината не смее да се користи во комерцијални цели и не смее да се менува на било каков начин.