ДИЕТИ ЗДРАВЈЕ УБАВИНА  ВЕЖБАЊЕ ДУХ/ТЕЛО ТАБЕЛИ И АЛАТИ РИЗНИЦА
 
  Најчитано:
УН диета
Месечинска диета
Диета со јаболки
Диета со јајца
Диета без диета
   
FORUM ФОРУМ
 
Запамти и сподели со другите !
   
  Искалкулирајте:
Индекс на телесна маса
Базален метаболизам
Потрошу. на калории
Табела на тежинa
 

 

SUNGAZING - СЛАБЕЕЊЕ И ЛЕЧЕЊЕ СО ПОМОШ НА СОНЦЕТО

   


Сте пробале многу диети,разни верзии на комбинации со храната,сте броеле калории, сте испробале разни препарати за слабеење, сте пиеле вода само кога е полна месечина...А сега нешто ново – делува малку луцидно - но кога подлабоко ќе се замислите веројатно ќе го кажете она познатото : Има тука нешто !

Hira Ratan Manek

Во Нови Сад на 08 јули 2009 година гостуваше Hira Ratan Manek, учител за sangazing - ( кај нас познато како соларна јога и гледање во соцето) кои во препол – ната сала на Природниот музеј ,одржал предавање за древната но заборавена пракса на гледање во Сонцето.


Како се применува методата ?

Гледање во соцето ( sungazing - соларна јога ) се изведува само еднаш во животот ,во траење од 270 денови,што обично се завршува во периодот од 9 до 12 месеци. Се почнува со 10 секунди гледање првиот ден а завршува со 45 минутно гледање. Додека се гледа во сонцето треба да се стои на гола земја или песок босоног,ако е оа можно,и тоа ОБАВЕЗНО во време на “ сигурниот час “ ( или “ златниот час “ како што се нарекува тоа време ) а тоа е во првиот час од излезот или во последниот час пред заоѓањето на сонцето.Секој следен ден се зголемува времето на гледање за 10 секунди ( или за 5 секунди). Праксата се изведува еднаш дневно ( значи, може да избирате или да се прилагодувате на временските услови).


Додатни методи кои го забрзуваат слабеењето и враќање на виталноста

Поред гледањето во сонцето,се препорачува и пиење на “ соларна вода “ (вода која во стаклен сад стоела на сонце од утро до зајдисонце ) а може да се користи не само за пиење туку и за надворешна употреба ,како и изложување на болните делови на телото на сонцето и сончање во текот на денот кога е УВ зрачењето ниско.Босоногата прошетка по голата земја или песокот,во траење од 45 минути дневно треба да се практикува секојдневно,или барем кога временските услови дозволуваат за добро здравје и виталност.

Што можете да очекувате од оваа метода?

Со гледање во сонцето,постепено доаѓа до подобрување на здравствената состојба- најпрво на ментален план а потоа и на физички.После постигнатите 15 минути гледање во сонцето,доаѓа до подобрување на памтењето, и менталните способности воопшто.Уште еден значителен ефект кај поголем број луѓе се појавува веќе при самиот почеток на гледање во сонцето а тоа е значително намалување на апетитот што директно влијае на природно и спонтано регулирање на телесната тежина и подобрување на здравјето.Со гледање во сонцето во телото се акумулира енергиа која се користи за секојдневните активности а истовремено се намалува потребата за внесување на енергија од храната која се смета за секундарен извор на енергија.


Соларната јога ( гледање во сонце ) може да помогне во надминување на физичките болести како акутни така и хронични.Слободно може да се каже дека лекувањето со сонцето е лесна и едноставна техника која не бара посебен напор.

Најважно е да се придржувате кон дадените упатсва и да ги следите сопствените реакции со водење на дневник: Секоја личност е различна така да и реакциите на гледањето во сонцето се индивидуални.Кој е Hira Ratan Manek и како му успеало да цели 411 денови ништо не јаде ?

Методата е многу стара а нејзин голем заговорник е Hira Ratan Manek.Роден е 1937 година во Индија.По завршените студии на машинство работел во фамилијар- ната бродарско – трговска компанија се до 1992 година кога заминал во пензија и отпочнал со изучувување на соларната јога во традицијата на старите Египќани, Грци и Американските Индијанци надградувајќи го сопственото интерисирање за оваа пракса уште од својата 25 година на животот.После повеќегодишното лично практикување тој развил едноставен и безбеден начин на гледање во Сонцето.Од јуни 1995 година Hira Ratan Manek живее од енергијата на сонцето и водата и повремено ( поради социјалните контакти ) зема чај,кафе или млеко со путер.До сега имал 3 строги долготрајни пости во текот на кои примал само енергиа од Сонцето и пиел вода.Во тој период се подвргнал на истражувања под надзор на лекарите ,најпрво 300 денови во Индија ,а потоа 411 денови во САД во болницата Tomas Dzeferson , и 130 денови надгледуван од страна на научниците на NASA. Тим од дваесетина лекари – доброволци го надгледувал 24 часа во болничкиот апартман кои е изнајмен за оваа прилика,како би биле сигурни дека ништо не јаде. Напоредно е спроведено исиптување на сите негови телесни функции со што е потврдена неговата одлична здравствена состојба.После тоа почнал да ги пренесува воите искуства за соларната јога ширум светот.Годишно држи преку 200 предавања во Европа и светот и до сега дал голем број интервјуа.Во своите предавања тој нагласува дека целта на соларната јога не е да се престане со земање на цврста храна туку да се постигне здрав и урамнотежен живот.Ширум светот иљадници луѓе ги користат неговите препораки за гледање во Сонцето и постигнуваат значителни резултати. 


 

Licni trener

  Диета.мк и на:  
Фејсбук група
Twitter

Фејсбук страница:

  Корисни линкови
Спортски суплементи

Фитнес центар


 

   
   

Содржината на овој сајт е сопственост на диета.нет :: Некои права се задржани и се под Creative Commons 3.0 лиценца. Тоа значи дека можат да се превземаат текстови но мора да биде именуван правиот извор на информации (линк према сајтот www.dieta.mk), содржината не смее да се користи во комерцијални цели и не смее да се менува на било каков начин.